Cikán pracuje, Rom se chová tržně, vláda spí

Četl jsem poslední dobou pár zajímavých článků o problematice, která je momentálně na pořadu dne hlavně v severních čechcách. Romská otázka, cikánský problém, problém s nepřizpůsobivými, rasismus naruby...jedno jak se to nazve, zkrátka, všichni asi víte, o čem jsem četl...

Předně bych chtěl poznamenat, že pocházím ze čtvrti Krásné Březno v Ústí nad Labem, ve které se nachází například aj ona nechvalně známá Matiční ulice a že tudíž s cikánským etnikem mám také tu čest se znát. Příjde mi celkem nutné, tuto poznámku napsat, ne snad proto, že je dnes moderní a in být ten, co zažil nějaké třenice, ale z toho důvodu, že zkrátka člověk získá určitou zkušenost a podle toho se pak orientuje, tříbí si myšlenky a názory a je poněkud opatrný, nebo naopak příkrý tam, kde lidi nemající tuto zkušenost volí fráze potažmo názory podpořené pouze vyprávěním někoho jiného. Zkrátka, troufám si tvrdit, že nejsem rasista ani xenofób, jsem jen člověk, který, hyperbolicky řečeno,  když se několikrát! spálí, už na kamna šahá nejprve tak, aby se ujistil, jestli nejsou horká. No, nicméně ke článkům co jsem četl a k dojmům z nich. Četl jsem rozhovor s velitelem městských strážníků v Mostě (severočeši.cz), dále se zástupcem ředitele městské policie v Ústí nad Labem a rozhovor se starostou Dubí (ODS),  umístěnými na serveru parlamentnílisty.cz. Všechny tyto lidi pojí jedna věc. Boj proti nepřizpůsobivým občanům, proti kriminalitě a severočeský kraj. Asi nejzajímavější rozhovor byl veden se starostou obce Dubí u Teplic, Petrem Pípalem z ODS, který se jeví jako schopný úředník, muž na svém místě, jenž současnými prostředky a zákony bojuje úspěšně jak proti ubytovnám, tak aj proti drobné kriminalitě a dává tak mnevědomky na odiv návod, jak v současnosti postupovat proti vyhroceným situacím a jak jim předcházet. Taky se nebál pojmenovat skutečný problém. Skutečným problémem totiž nejsou romové jako takový, ale současná legislativa a štědrá sociální politika. Zaujaly mne pak především tyto věty: Za minulého režimu byla povinnost pracovat. Pro tuto komunitu byla velice záslužná a pomáhající. To není názor můj, ale členů romské komunity, kteří se v jejím rámci počítají k oné menšině žijící spořádaně. Oni říkají, že to pro ně bylo pozitivum. Někteří z nich sami sebe označují za Cikány, což jsou podle nich ti, kteří normálně pracují, přičemž zbytek žijící na sociálních dávkách označují jako "ty Romy".

Hezky pak v článku popisuje aj veřejné tajemství, že na této situaci nejvíce vydělávají spekulanti s nemovitostmi, různí "podnikatelé" jedno jaké pleti a národnosti a všechny kroky, které on, jakožto starosta, podnikl, aby tomuto nečistému byznysu zabránil, jsou pouze krůčky, neboť hlavním tahounem proti této zlovůli by měla být vláda, potažmo stát. Poslední odstavec rozhovoru pak už jen v duchu černého humoru a ironie jen podtrhuje zmar, který prožívají zřejmě všichni komunální politici.

Odkaz na celý článek je zde

Zástupce ředitele městské policie Ústí nad Labem, Jan Novotný, se v rozovoru zmiňuje o svých mnohaletých zkušenostech a stejně, jako drtivá většina zde žijících lidí také není rasistou. Krom toho, že se sám podílí na prevenci kriminality, se v rozhovoru zmiňuje o třech vlnách migrace romů. Nejhůře z toho vycházejí romové ze slovenska.

Ve stejném článku šéf mostecké policie Bronislav Schwarz popisuje určitý postup, který se jim vyplatil při řešení situace v Chánově, svého času nejproslulejším ghetu v ČR.

Odkaz na rozhovor zde

A konečně

Můj názor na celou problematiku je prostý a zřejmě dost zjednodušený, nicméně to jsem prostě já. Zamezit tvorbě ghet, ubytoven a podobných domů hrůzy. V současných provést razie a nastolit pořádek za pomoci lidí ze vnitř. Sociální dávky jen za odměnu, ne zadara. Vyřešit výkup barevných kovů a železa a jistě ještě spousta jinejch věcí, ale hlavně, probudit vládu, ať už konečně začne něco dělat. To je myslím si to nejdůležitější.....

Nebo co myslíte vy?

Autor: Jan Vladyka | středa 12.10.2011 23:43 | karma článku: 21,38 | přečteno: 1478x
  • Další články autora

Jan Vladyka

Vánoční zamyšlení

24.12.2018 v 9:05 | Karma: 5,86

Jan Vladyka

Pohne Skippy zemskou osou?

28.2.2016 v 1:17 | Karma: 8,28

Jan Vladyka

Silničáři nezaspali!

1.1.2016 v 1:35 | Karma: 7,68

Jan Vladyka

Transplantace Švábem

11.12.2014 v 22:00 | Karma: 9,98

Jan Vladyka

Čistý čas ve fotbale ano či ne?

4.11.2013 v 22:35 | Karma: 10,80