Jan Vladyka

Americký sen a české probuzení

2. 12. 2011 6:32:00
aneb, pohádka o tom, jak si nejsme všichni rovni.... V této pohádce nevystupují nadpřirozené postavy. Pohádka pojednává o Frantovi Flintovi a jeho snu. Podobnost osob vystupujících v této pohádce s reálnými osobami je čistě náhodná.

50ti letému Františkovi Flintovi se nelíbilo, že musí neustále každý den vstávat do práce údržbáře, kde musí makat jako šroub a ačkoliv je šikovný, bere sotva polovinu toho, co jeho 25letý mladý šéf, který sice má průmyslovku s maturitou, ale neumí ani vyměnit žárovku. Ten cucák mu už dlouho pije krev i tím, že mu neustále vyhrožuje vyhazovem.

I naštval se jednoho dne udatný František Flintů a "udělal se pro sebe". Pronajmul si malinkou dílničku a nabízel svoje služby jako hodinový manžel. Zakázky se hrnuli a zdálo by se, že se vše v dobré obrací. To by ovšem nesměl František žít ve zlém království, kde se úspěch neodpouští. Snažil se poctivě platit daně, neb tak byl vychován, ale po odečtení všech nákladů stejně nemohl existenčně nabízet své služby laciněji, než li konkurent Antonín Opička, který ví, jak v tom chodit, na daně má poradce, sociální a zdravotní platí jen na oko a vůbec. Zdání, že úřady jdou Opičkovi na ruku se brzy proměnili ve zjištění, že si je onen Opička uplácí. ̈

Smutný František nevěděl co dělat. Srdce by se nad ním ustrnulo.

"V tomto království už žít nebudu!", řekl si dobrý František Flintů, prodal poslední svůj majetek a s celou rodinou odjel za hranice zlého království. Tam si našel práci údržbáře, kde musí makat jako šroub a jelikož je šikovný, bere dvakrát tolik co jeho 25letý mladý šéf, který sice má průmyslovku s maturitou, ale neumí vyměnit ani žárovku.

Jednoho dne si František Flinta řekl:"Co kdybych se udělal pro sebe?" pronajmul si malou dílničku....

....."Franto! Vstávej! Musíš do práce!"

Autor: Jan Vladyka | karma: 19.73 | přečteno: 1717 ×
Poslední články autora